22. maj, 2019

Några i bokcirkeln hade läst den här boken tidigare, men tyckte om att läsa den igen. Det var intressant att jämföra kvinnornas, flickornas, pojkarnas och männens plats i samhället med situationen i cirkelns förra bok, Stannfåglarna, som i likhet med Den goda jorden, utspelar sig under 1900-talets första hälft. I Kina såldes flickorna och i Sverige utaktionerades barnen.

Lästips som gavs var:

Röd åklagare: en kvinnas berättelse om brott, makt och korruption i Kina av Xiao Rundcrantz,
Hemåt över isen och Jakten efter vind av Gunilla Linn Persson, Flätan av Laetitia Colombani och Allt jag fått lära mig av Tara Westover.
 
Jag ser mycket fram emot att få bokcirkla igen till hösten!
 
 
12. apr, 2019

Det här var en bok som berörde de allra flesta i cirkeln. Flera sa att det här var den av cirkelböckerna som de hade läst ut snabbast och några av oss grät faktiskt.  Inger Henricson skriver här sin farfar och farmors historia. De byggde torpet Klippsta i trakterna av Hoting i början av 1900-talet inte utan stora svårigheter. Händelserna som Inger H skriver om har inträffat och hon lyckas levandegöra både händelser och folk på ett gripande sätt. Boken lämnar ändå inte ett helt dystert intryck trots all tragik, då där finns ett stort mått av kärlek, vänskap, mod, gemenskap och glädje. Kooperationens bildande och fackföreningens framväxt var hennes farmor och farfar med om. Helt enkelt en bok som berättar om en väsentlig och viktig del av vår historia för ca 100 år sedan.

Till nästa cirkelträff förflyttar vi oss i läsningen till en helt annan miljö. Då läser vi den kinesiska folklivsskildringen Den goda jorden av Pearl S Buck, nobelpristagare i litteratur 1938.

 

13. mar, 2019

Jag tycker att det här är en fantastisk roman som, förutom att den är en uppgörelse med Tysklands krigsförflutna, verkligen är en bok med många frågeställningar om skuld och skam och retroaktiv bestraffning. Ett högaktuellt ämne! Verkligheten är sällan så svart eller vit, som man gärna vill se den. Huvudkaraktärerna, Hanna, f d lägervakt i koncentrationsläger, och Michael, som älskat henne passionerat som 15-åring, ställs båda inför svåra avgöranden.

 

Fastän jag inte håller med eller förstår Hanna och Michael i allt de gör, så tycker jag mycket om romanen. De båda är inte alltid sympatiska men jag tycker att de beskrivs väldigt trovärdigt och det gillar jag. De dröjer sig kvar i mina tankar långt efter att jag läst ut boken. Beslut man tar kan få stora konsekvenser för hela livet, det vet vi nog lite till mans! Det är enkelt att döma andra och se sig själv som moraliskt överlägsen.

 

Bernhard Schlinks språk är njutbart och hans detaljerade beskrivningar gör att jag upplever boken som en film i mitt inre. Jag tror inte att jag kommer att vilja se den gjorda filmatiseringen. Jag misstänker att jag kan bli besviken, men osvuret är bäst. Lite lockad känner jag mig...

 

Till nästa träff, 8 april,  läser vi en helt annan typ av bok. Det blir Inger Henricsons Stannfåglarna, som utspelar sig i Klippsta, Hoting, under 1900-talets början.

 

 

14. feb, 2019

Endast några grader kallt och en vintersol som strålat hela dagen tillsammans med välplogade vägar fick alla att våga sig ut till bokcirkeln den här februarikvällen. Det var verkligen härligt att komma igång igen efter juluppehållet, som blev längre än vanligt på grund av olika orsaker.  Många boktips delades under kvällen. Till nästa träff 11 mars så läser vi Högläsaren av den tyske författaren Bernhard Schlink.

Boktips som gavs: Fågelfångarens son av Richard Hobert, Hemåt över isen och Jakten efter vind av Gunilla Linn Persson, Bara lite roligt av Gerda Antti, Jag for ner till bror av Karin Smirnoff, Förlåten av Agnes Lidbeck, Bränn alla mina brev av Alex Schulman, En handfull vingar av Sue Monk Kidd, Konvoj av Torsten Jonsson, Operamopsen: en sällsam kärlekshistoria av Disa Åberg och Linda Bonaventura, Jag valde friheten av Viktor Kravtjenko, Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap (även filmatiserad) av Mary Ann Shaffer, Liv efter liv av Kate Atkinson och en biografi om Martin Luther King.

 

12. dec, 2018

Årets sista bokcirkelträff pågick samtidigt som nobelbanketten visades på TV. Inget litteraturpris delas ut i år på grund av allt ståhej i Svenska Akademien. Verkligen trist på alla sätt och vis. Det är roligt att läsa och begrunda nobelpristagarna. Nästa år blir det tydligen två pristagare, så då har man det man gör...

Men det finns många andra böcker att välja på, som tur är. Boken om Eleanor Oliphant till exempel, som cirkeln hade att diskutera denna kväll. Romanen är Gail Honeymans debut och benämns i recensioner som feelgood med svärta. Noggrant och bit för bit bygger Honeyman bilden av en besynnerlig kvinna, som inte inser hur ensam hon är – och låter henne utvecklas till en mer nyanserad karaktär. Beskrivningen av den oväntade vänskapen som kollegan Raymond erbjuder, ger verkligen feelgoodkänsla medan det som allt eftersom framkommer om Eleanors traumatiska liv står för svärtan.

Helt klart var det en bok som gjord för att diskutera i grupp. Kanske syddes romanen ihop lite för snabbt, men det är bara en liten anmärkning. Inget hollywoodslut, utan mycket bättre än så, faktiskt!