25. mar, 2020

På grund av coronapandemins utbrott blev bokcirkelträffen inställd. Boken som skulle ha diskuterats var Moa Martinsons "Kvinnor och äppelträd".

 

 

4. mar, 2020

Lennart Hagerfors berättar här om hur det var att växa upp i en missionärsfamilj i 50-talets Kongo. De första åren är mest harmoniska men ju längre tiden går så blir det allt svårare att uthärda alla skilsmässor när de flyttar mellan missonärsstationerna och familjen blir allt mindre när det ena barnet efter det andra skickas till internatskolor.

Det blev en intressant diskussion i cirkeln bl a om kolonialism kontra missionärsarbete och vad det är att längta hem. Hans berättelse om hur det var att vara barn på dena här tiden i en missionärsfamilj är en intressant livsberättelse, tyckte jag och fler med mig.

Till nästa träff läser vi Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson.

 

12. feb, 2020

Det blev en trevlig kväll, som gick rasande fort. Som vanligt efter ett uppehåll så avhandlades både stort och smått förutom litteratur. Under våren kommer vi att läsa olika klassiker, men till nästa träff den 24 februari läser vi Längta hem av Lennart Hagerfors.

 

 

3. feb, 2020

Sista boksamtalet för året handlade om Ester Blenda Nordströms bok Amerikanskt. Det är som vanligt när det är den här författarinnan som skriver, en äventyrlig bok. Hon är tuff och orädd när hon reser i amerikafararnas fotspår och det fanns en hel del att tala om. Mötet med ett äldre par som levt många år i Amerika var känslosamt och berörande.

Men som vanligt talade vi också om allt annat vi läst sedan sist. Samtalsämnen saknas aldrig. Som en lite rolig grej så bestämdes vid förra träffen att var och en skulle slå in en bok i all enkelhet, t ex en favorit eller en aldrig läst bok, som en julklapp. Böckerna lades i en korg och lottades ut. 

 

5. dec, 2019

Det blev en väldigt mysig kväll med kura skymning och högläsning efter diskussionen om boken De tre små mästarna av Kerstin Ekman, som någon tyckte kändes föråldrad och uttryckte förvåning över att den klassas som deckare. Men i stort sett var boken lättläst och även lite spännande. Boken är skriven 1961 men Kerstins Ekmans känsla för språket märks redan tydligt och hennes naturskildringar är jättefina.

Därefter släckte vi ner och tände ljus. Antikvariatets bokcirkel var anmälda till Nordisk Litteraturveckas Kura Skymning och boken som lästes ur var Karen Blixens Babettes Gästabud. Det blev en ny läsebekantskap som väckte mersmak.

Till nästa träff den 9 december läser vi Amerikanskt av Ester Blenda Nordström. Var och en tar också med en bok inslagen som julklapp. Det kan vara en tummad och välläst favoritbok eller en aldrig läst bok, som slås in. Alltså mycket enkelt men roligt och lite spännande blir det att se vad ens julläsning blir...