23. feb, 2016

Anteckningar från träffen 22 februari

Det blev åter igen en härlig litteraturkväll! Utomhus låg snön i vita drivor och temperaturen kring noll, så inga bilar hann bli alltför nerkylda. Sparkföret var toppen och jag använde mig av den när jag under dagen flera gånger åkte till antikvariatet för att underhålla elden i spisen inför kvällen.

Boktjuven är verkligen en bok som inte liknar någon annan. Det är en makalös skildring av mod och vänskap under Andra världskriget, skildrat av Döden själv. Att få läsa en bok om vanliga tyskar och hur de drabbas av nazismen är en tankeställare om någon. Och porträttet av pappan är oförglömligt. Jag säger bara ååhhhh!  Huvudpersonen Liesel, boktjuven, stjäl böcker varhelst böcker står att finna och det öppnar nya världar för henne. Och det är bokstavligt talat så att det är den bok hon själv skriver som räddar livet på henne.

Samtalet blev ibland ganska livligt och boktipsen haglade. Det känns som att det finns både bredd och djup i den här läsgruppen och kanske framförallt en öppenhet och nyfikenhet inför olika genrer och ämnesområden. Riktigt roligt! Till exempel så väckte en intressant sammanfattning av Svetlana Aleksijevitj bok Kriget har inget kvinnligt ansikte god lust att läsa den, trots att jag tycker att det är ett oerhört tungt ämne.

Till nästa träff, som blir 21 mars, läser vi Agatha Christies Dolken från Tunis. En bok som många vill hålla för att vara hennes bästa. Agatha Christie verkar för övrigt ha varit en intressant person. Hennes självbiografi rekommenderas varmt.

Dela den här sidan