19. apr, 2016

Anteckningar från träffen 18 april

Bernhard Nordhs genombrottsbok I Marsfjällets skugga gick inte hem hos cirkelläsarna. Det var bara jag, som har ungdomsminnen av hans böcker eftersom de fanns i mitt hem, som fortfarande greps av huvudpersonernas liv och öden. Jag förstår kritikerna, men det finns en vilja hos författaren och inte minst hos de personer han skriver om, som får mig på fall och som jag tycker underskattats. Jag gillar hans naturbeskrivningar mycket.

Den sega viljan och urkraften som får människorna att försöka tämja vildmarken för att överleva. Och så den starke, tystlåtne mannen som arbetar och sliter med kvinnan vid sin sida i nöd och lust, mest nöd förstås. Och på riktigt så förstår man att det krävdes människor som inte var rädda för mödosamt arbete!  Ungdomens vildmarksromantik finns nödtorftigt dolt i mitt inre och var mycket lätt att plocka fram! 🙂Såpa – ja delvis – men också faktisk kunskap om nybyggarnas och samernas förhållanden vid den här tiden. Strapatserna staplas på varandra, som det gärna blir i böcker och filmer som engagerat begår misstaget att vilja berätta mycket på kort tid. Strapatsrika verklighetsberättelser finns ju faktiskt också, så nog finns där belägg för mycket som händer i romanen. Del 2 i serien heter Fjällfolk (som är bättre enligt min mening) och del 3 som heter Flickan från fjällbyn.

Vi lyssnade också till en intervju som Bertil Perrolf gjorde med lappmarksdoktorn Einar Wallquist på 70-talet, där den verklighet som han beskrev låg mycket nära Bernhard Nordhs litterära värld. Att vara läkare i lappmarken måste ha krävt något absolut extra och Einar Wallquist verkar ha haft detta. Han berättar engagerat med en mycket vänlig röst och med en hel del humor. Det finns tre ytterligare intervjuer att lyssna till på Sveriges Radio för den som vill. Det tycker jag att ni ska göra. Ni hittar intervjuerna på Sveriges Radios hemsida. Sök på Lappmarksdoktorn.

Till nästa träff är det gott och blandat som gäller. Vi läser helt enkelt valfritt. Några böcker som ändå valdes var av den nyligen bortgångne Lars Gustafsson, Catharina Ingelman-Sundbergs underhållande böcker om pensionärsligan, TV-aktuella Kerstin Thorvall och Sara Lidman.

Välkommen till litterär salong i Selma-rummet!

Dela den här sidan