17. maj, 2016

Anteckningar från träffen 16 maj

Att ha bokcirkelträffen som en litterär salong i Mårbackarummet var trevligt och Mårbackatårta och skrädmjölstekakor bidrog till att skapa ytterligare atmosfär från Selma Lagerlöfs Värmland.

En Litterär salong var förr en typ av tillställning hos privatpersoner där konst, kultur och aktuella ämnen diskuterades. En kvinnlig värdinna skapade ett samtalsforum för tidens manliga kulturelit. Salongen var stilbildande och antalet deltagande berömdheter avgjorde om salongen var en succé eller inte.

Jag gillar ordet och en modern variant av den Litterära salongen tycker jag att bokcirkeln är, med den stora skillnaden att "salongen" idag är öppen för alla och kan ledas av endera man eller kvinna och bestå av bokälskande individer från alla klasser och kön och från jordens alla hörn. Antalet deltagande ”berömdheter” får dock inte bli för många utan 8-9 deltagare är lagom. Och visst kan den vara ”stilbildande” i alla fall i den meningen att deltagarna får bilda sig om olika stilar när bokpresentationerna haglar fram.

Sommaravslutningen i Selma-rummet blev absolut en innehållsrik salong. Nya böcker, gamla böcker, varningar, det bästa någon läst och en del sensationer delades. En massa saker om böcker och text helt enkelt. Och Selma lästes förstås!

Eftersom det nu är en hel sommar tills vi ses igen hoppas jag att sommarläsningen kommer att ge upphov till nya, vilda diskussioner när vi träffas måndag 22 augusti.

Varje träff under den här våren har gett mig så mycket inspiration, så mycket skratt och glädje, nya vänner och så många tankar om livet.

Jag ser fram emot den 22 augusti, men vill förstås inte att sommaren ska gå alltför snabbt. Det är så mycket som sommaren inbjuder till. Jag kanske inte alls hinner läsa så mycket som jag önskar, men några böcker ska jag i alla fall plöja igenom. Till exempel så vill jag hinna läsa Kerstin Ekmans Då var allt levande och lustigt: om Clas Bjerkander: Linnélärjunge, präst och naturforskare i Västergötland. Jag tycker mest om hennes böcker som handlar om växter. Se blomman, som hon skrivit tillsammans med Gunnar Eriksson är en helt underbar bok. "Framåtböjda, liksom nosande går vi ut i sommargrönskan...". Vi söker namn, vi hittar spår, vi anar hur vi hänger ihop med det levande och med det förflutna i vetenskap och dikt." Så skriver hon på bokens baksida. Smaka på det ni!  Visst vill ni  läsa, om ni inte läst? Jag ska i alla fall läsa om den. Herrarna i skogen är också mycket läsvärd.

Dela den här sidan