23. aug, 2016

Anteckningar från träffen 22 augusti

Det blev en verkligt trevlig kväll, denna första träff för hösten. Plötsligt var klockan över åtta och det var dags att bryta upp - om än motvilligt! Tom Malmquists I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, Världens vackraste man av Lena Ackebo, Gregoire Delacourts Allt jag önskar mig och Mitt första liv av Bodil Malmsten var några av alla lästipsen som gavs. Och Strindberg, vars dödsmask som kan ses här intill vakande över antikvariatets böcker, nämndes. En dåres försvarstal, som gavs ut i en ny pocketupplaga för några år sedan under kampanjen Stockholm läser, är en bok där man obönhörligt sugs in i Strindbergs märkliga personlighet.

Vilken kraft det finns i en bokcirkel när deltagarna berättar om sitt läsande! Har man läst den bok som det talas om, så är det som att trycka på en knapp och så är en diskussion genast igång. Har man inte läst den bok som det talas om så börjar man febrilt tänka på hur och när man ska få läsa den. Nästan vilka medel som helst är tillåtna i ens febriga bokhungriga hjärna för att lyckas med det. Nästan, alltså... Allt för mycket hårdhänthet och våld kan ju rent av göra boken oläslig för gott🙂. Och stjäla får man inte heller. Men låna av varandra går utmärkt!

Ungefär halva gruppen kommer att läsa Oliver Trucs Fyrtio dagar utan skugga och resten Elena Ferrantes Min fantastiska väninna, som flera redan hade läst. Om minst två eller tre personer läser samma bok, så kan man välja olika titlar och ändå få flera röster om böckerna, vilket borgar för givande diskussioner.

Dela den här sidan