20. sep, 2016

Anteckningar från träffen 18 september

Det var en varm och solig septemberkväll när De Nio i cirkeln strålade samman. Italien, kvinnlig vänskap och Sveriges koloniala historia i Norrland invävd i en spännande deckare som i huvudsak utspelar sig i Kautokeino i nordnorge, fyllde kvällen. Böckerna var alltså den enormt hyllade Elena Ferrantes Min fantastiska väninna och Olivier Trucs Fyrtio dagar utan skugga med två renpoliser som mordgåtans lösare. Att det finns en renpolis och att den är en norsk myndighet var något nytt för oss. Boken var onekligen både välskriven och spännande, men slutade lite väl abrupt och det kändes som att den gapade över lite väl många saker samtidigt. Men sorgligt nog är det väl också så att den mycket väl speglar den konfliktfyllda värld som vi lever i. Där finns den samiska historien, religionskonflikten, politiker som tänker mer på egen vinning, rasism, pedofili, spänningar mellan samebyar och renpolis och "vanlig" polis, våld och girighet. Att förlägga handlingen till denna nordiska utpost kan man konstatera är lyckat, tycker jag. Hos flera av oss väcktes lusten att läsa mer om  samer och deras kultur.

Alla i cirkeln har inte hunnit läsa Min fantastiska väninna, men vi som gjort det känner nog att vi vill läsa hela serien som kallas för Neapelkvartetten. Spänningen mellan italienska familjer fick oss att tänka på spänningarna mellan samebyarna i Fyrtio dagar utan skugga. Något i Elena Ferrantes skildring ledde onekligen tankarna till maffiakulturen, även om det inte nämns specifikt.

Vi fortsätter på temat Italien samt kvinnlig vänskap. TIll nästa gång läser några Tove Janssons Rent spel eller Sommarboken och några läser Silvia Avalones Stål.

En idé fortsättningsvis är att låta det "litterära nystanet" rulla vidare med utgångspunkt från Kautokeino. En lästråd får leda oss djupare in i Norges litterära mylla och en annan leder in i Finland. Det blir intressant att testa att låta associationer, tankar och känslor från varje bok föda en ny bokcirkelbok att läsa. Två lästrådar att väja från är föreslagna. Återkommer om det!

Dela den här sidan