19. okt, 2016

Anteckningar från träffen 17 oktober

Åh, det skulle jag ha sagt, och det skulle vi ha talat om och - åh, nej! - jag hann inte titta på hennes bokhög med lästips! Ja, så går tankarna efter två timmars bokcirkelprat med ett "under-tiden-fika". Tiden går allt för fort! Men nästa gång så...

Vi lyssnade på en intervju med Silvia Avallone, född i betongförorten Piombino i Italien, där hennes roman Stål också utspelar sig. Då stod det klart för mig att det som tedde sig som en ren litterär produkt, visade sig beskriva en hård verklighet med jobb på stålverket för unga killar, droger och nattligt festande. Att Silvia Avallone vet vad hon skriver om är alltså tydligt. Huvudpersoner är ett antal grabbar och tjejer och deras vänskap. Väldigt bra skrivet. Många paralleller kan dras till Elena Ferrantes neapel-böcker, som också skildrar flickors vänskap och ett Italien som kanske inte främst är vad man ser som turist.

Tove Janssons Sommarboken förmedlar enbart en "go" känsla. Vänskapen mellan flickan Sofia och farmodern är underbar och självklar och med Tove Janssons berättarförmåga så blir det en bok att återvända till! Den utspelar sig på en ö och ibland stormar det till deras stora glädje(!) men mestadels är det underfundigt vardagsliv som skildras. Vi lyssnade också till en intervju med denna charmiga kvinna.

Till nästa gång läser vi Roy Jacobsens De osynliga. Även den utspelar sig på en ö och att det kan komma att storma i den boken också, kanske är att vänta? Världen den skildrar heter Barröy och ligger ett par timmars rodd från det nordnorska fastlandet.

Dela den här sidan