3. mar, 2017

Anteckningar från träffen 27 februari

Jag hann precis tända brolyset, sopa bron och skotta framför den innan det var cirkeldags. Det hade snöat ymnigt hela dagen. Inne i antikvariatet var det i alla fall varmt och skönt.

Boken På vår gata. Syndare och sanningssägare i min faders domstol, av den gode berättaren Isaac Bashevis Singer är en intressant och underhållande skildring av Singers barndom med en far som var rabbin. TIll fadern kommer människor med allehanda märkliga problem som behöver få en lösning. Han läser och bläddrar i sina böcker för att söka svar på spörsmålen och barnet Isaac blir ibland ivägsänd för att hämta anklagade. Isaac lyssnar och lyssnar och lyssnar... Och det är detta som man som läsare får ta del av. Underbart och bisarrt och fascinerande och mystiskt! Tiden är före första världskriget och på alla sätt får man möta en vardag mycket långt ifrån vår. En fantastisk barndomsskildring av en fantastisk berättare! Rekommenderas varmt!

Till nästa träff återvänder vi till Sverige och den svenska skärgården. Då blir utmaningen August Strindbergs Hemsöborna. Jag har aldrig läst den utan har bara sett filmatiseringen. Det blir mycket intressant. Romanen räknas som Strindbergs mest lättsamma, men är den också lättläst? Intressant är också att Strindberg faktiskt har sina rötter i Strinne i Ådalen.

Dela den här sidan