28. mar, 2017

Anteckningar från träffen 27 mars

Allan Edwall och Sif Ruud - Carlsson och madam Flod - i filmatiseringen av Strindbergs Hemsöborna. Sällan har väl någon regissör träffat så rätt i val av skådespelare! Det är dessa man ser framför sig hela tiden när det nu är dags att läsa boken. För ca 50 år sedan gick Hemsöborna som TV-serie och jag har glömt en hel del. Att den var dramatisk till exempel. Jag mindes mest Carlssons luriga karaktär och madam Flods förödmjukelse och de roliga inslagen, men slutets ödesmättade händelser kom jag inte ihåg.

Efter diskussionen av boken såg vi ca en kvart av TV-filmens början. Det var väldigt roligt. Allan Edwall och Sif Ruud, vilka personligheter! Och en mycket ung och mycket snygg Sven Wollter som sonen Gusten. Wow!

Bokens Hemsö - verklighetens Kymmendö - dit Strindberg inte längre var välkommen sedan han skrivit romanen. Kymmendöborna kände sig utlämnade och förrådda. Saker som Strindberg fått veta i förtroende använde han flitigt i boken och personerna var lätt igenkännliga. Några får till och med ståta med sina riktiga namn!

Men cirkeln var faktiskt helt enig. Vi blev samtliga rätt förtjusta i boken. Strindberg skriver spänstigt och friskt. Och, som någon sa, inte ens natur- och miljöskildringarna ville man hoppa över vid läsningen. Strindberg besatt en otrolig förmåga att skildra detta. Både språk och känsla för detaljer i skildringen visar på den konstnärliga ådra, som han också hade. Väldigt, väldigt bra, helt enkelt! Det känns som om vi nu måste, så att säga, smida medan författaren är varm och ta tillfället i akt att lära känna denne beryktade man ännu mer. Blodad tand har läsningen av Hemsöborna absolut gett mig, som undvikit honom sedan gymnasietiden!

Till nästa träff läser vi därför En dåres försvarstal, den upplaga som trycktes 2012 för projektet "Stockholm läser" och som är språkligt moderniserad. Översättningen är gjord av Hans Levander utifrån det s k Oslomanuskriptet, som inte har några strykningar. Därefter satsar vi på Lena Einhorns roman om Siri om allt går som vi tänkt. Intressant kombo-läsning väntar med andra ord!

Dela den här sidan