17. okt, 2018

Anteckningar från träffen 15 oktober

Trots att oktoberkvällen var regntung och kulen, så var det en bokcirkelkväll med en mangrann uppslutning på 9 personer.

Om den ryske författaren Nikolaj Gogols noveller Kappan och Näsan rådde det delade meningar. Bara konstigt och absurt, tyckte flera.  Och många frågade sig vad författaren egentligen vill säga med novellerna. En författare kanske inte alltid behöver ha någon särskild mening, utan vill helt enkelt bara berätta en historia på gott eller ont, så att säga. Och i botten på de här två novellerna finns ett realistiskt 1800-tals Ryssland skildrat. Det absurda i framförallt Näsan får den eviga maktkampen och översittarmentaliteten mellan människor i de olika samhällsskikten att synas särskilt tydligt. Inget nytt under solen, med andra ord, sett till dagens samhälle.

Gogols språk och berättarstil är så bra och nog drog jag på munnen flera gånger, men skrattet fastnade också i halsen när den oansenlige tjänstemannnen Akakij Akakijevitjs eländiga liv och slutliga öde fullbordas. Jag gillade verkligen både Kappan och Näsan.

Till nästa gång läser vi Miniatyrmakaren av Jessie Burton, en bok som dramatiserats av BBC. En recensent beskriver uppsättningen som en våt dröm för de som gillar kostymdrama. Får se vad vi tycker om boken!

Dela den här sidan