12. dec, 2018

Anteckningar från träffen 10 december

Årets sista bokcirkelträff pågick samtidigt som nobelbanketten visades på TV. Inget litteraturpris delas ut i år på grund av allt ståhej i Svenska Akademien. Verkligen trist på alla sätt och vis. Det är roligt att läsa och begrunda nobelpristagarna. Nästa år blir det tydligen två pristagare, så då har man det man gör...

Men det finns många andra böcker att välja på, som tur är. Boken om Eleanor Oliphant till exempel, som cirkeln hade att diskutera denna kväll. Romanen är Gail Honeymans debut och benämns i recensioner som feelgood med svärta. Noggrant och bit för bit bygger Honeyman bilden av en besynnerlig kvinna, som inte inser hur ensam hon är – och låter henne utvecklas till en mer nyanserad karaktär. Beskrivningen av den oväntade vänskapen som kollegan Raymond erbjuder, ger verkligen feelgoodkänsla medan det som allt eftersom framkommer om Eleanors traumatiska liv står för svärtan.

Helt klart var det en bok som gjord för att diskutera i grupp. Kanske syddes romanen ihop lite för snabbt, men det är bara en liten anmärkning. Inget hollywoodslut, utan mycket bättre än så, faktiskt!

Dela den här sidan