13. mar, 2019

Anteckningar från träffen 11 mars

Jag tycker att det här är en fantastisk roman som, förutom att den är en uppgörelse med Tysklands krigsförflutna, verkligen är en bok med många frågeställningar om skuld och skam och retroaktiv bestraffning. Ett högaktuellt ämne! Verkligheten är sällan så svart eller vit, som man gärna vill se den. Huvudkaraktärerna, Hanna, f d lägervakt i koncentrationsläger, och Michael, som älskat henne passionerat som 15-åring, ställs båda inför svåra avgöranden.

Fastän jag inte håller med eller förstår Hanna och Michael i allt de gör, så tycker jag mycket om romanen. De båda är inte alltid sympatiska men jag tycker att de beskrivs väldigt trovärdigt och det gillar jag. De dröjer sig kvar i mina tankar långt efter att jag läst ut boken. Beslut man tar kan få stora konsekvenser för hela livet, det vet vi nog lite till mans! Det är enkelt att döma andra och se sig själv som moraliskt överlägsen.

Bernhard Schlinks språk är njutbart och hans detaljerade beskrivningar gör att jag upplever boken som en film i mitt inre. Jag tror inte att jag kommer att vilja se den gjorda filmatiseringen. Jag misstänker att jag kan bli besviken, men osvuret är bäst. Lite lockad känner jag mig...

Till nästa träff, 8 april,  läser vi en helt annan typ av bok. Det blir Inger Henricsons Stannfåglarna, som utspelar sig i Klippsta, Hoting, under 1900-talets början.

Dela den här sidan